Actually Sunday aku sangat-sangat jarang masak. Sejak 3 tahun ni memang boleh kira sangat, tak sampai 5x agaknya. Sebab apa..?? sebab ahad selalunya banyak habiskan masa kat luar. Masa ni lah nak bercinta sakan after 5 hari MH kerja wink..wink..
Semalam disebabkan MH dah busy seawal pagi dengan kerja-kerjanya, aku pun plan nak masak untuk lunch.. Ni Lunch semalam.. Masak lemak nangka, paru goreng rempah, sambal ikan bilis, telur masin.
Yang sempat snap ni jer yang lain dah makan baru teringat nak snap ha..ha..
Masak lemak nangka:~
Bahan A
- Nangka
(potong kecik-kecik rebus sampai empuk - tepikan)
Bahan B
- Bawang merah
- bawng putih
- Halia
(Bahan-bahan ni dikisar halus)
- Ketumbar (kisar kering)
- Udang kering (kisar kering)
- Daun kunyit kalau suka
- Santan
Cara-cara
- Tumis bahan kisar sampai naik bau
- kemudian masukan ketumbar & udang kering
- Agak-agak naik bau masukan santan cair, tunggu sehingga didih.
- Setelah didih masukan santan pekat dengan nangka yang direbus tadi.
- Masukan garam, dan daun kunyit
- setelah didih dan cukup rasa matikan api dan hidangkan.
Resepi paru goreng berempah:~
Bahan
- Paru yang di potong kecil
- Garam
- Kunyit
- Ketumbar di kisar kering
Cara-cara
- Gaul paru dengan garam, kunyit dan ketumbar
- Perap selama 1/2 jam
- Goreng hingga garing dan hidangkan panas-panas
Semalam disebabkan MH dah busy seawal pagi dengan kerja-kerjanya, aku pun plan nak masak untuk lunch.. Ni Lunch semalam.. Masak lemak nangka, paru goreng rempah, sambal ikan bilis, telur masin.
Yang sempat snap ni jer yang lain dah makan baru teringat nak snap ha..ha..
Nangka yang dah siap direbus sebelum dibuat masak lemak
Masak lemak nangka
Paru goreng rempah
Masak lemak nangka:~
Bahan A
- Nangka
(potong kecik-kecik rebus sampai empuk - tepikan)
Bahan B
- Bawang merah
- bawng putih
- Halia
(Bahan-bahan ni dikisar halus)
- Ketumbar (kisar kering)
- Udang kering (kisar kering)
- Daun kunyit kalau suka
- Santan
Cara-cara
- Tumis bahan kisar sampai naik bau
- kemudian masukan ketumbar & udang kering
- Agak-agak naik bau masukan santan cair, tunggu sehingga didih.
- Setelah didih masukan santan pekat dengan nangka yang direbus tadi.
- Masukan garam, dan daun kunyit
- setelah didih dan cukup rasa matikan api dan hidangkan.
Resepi paru goreng berempah:~
Bahan
- Paru yang di potong kecil
- Garam
- Kunyit
- Ketumbar di kisar kering
Cara-cara
- Gaul paru dengan garam, kunyit dan ketumbar
- Perap selama 1/2 jam
- Goreng hingga garing dan hidangkan panas-panas
2 comments:
hmmm... hmmm... sedapnye...
munna pun selalunya hari ahad ..hari gantung kuali sedunia
Post a Comment