Part ni memang selalu last dijadikan lauk
So...kita panggang jer lahh..
Bahan-bahan yang dah di 'blender'
Perap kan bagi bahan sebati
Masak sekejap sebelum dibakar
Bakar time
Bahan-bahan (bahan-bahan ni ikut berapa banyak nak buat)
Ayam yang dipotong (ikut berapa nak)
Santan pekat
Biji bawang putih
Bawang besar
Halia
Serai
Ketumbar
Jintan putih
Tepung beras
Asam keping
Cili kering (optional... kalau nak kuah merah)
garam dan gula secukup rasa
Cili padi (ikut banyak mana nak pedas)
Lada hitam
Daun limau purut
Cara-Cara:
- Blend bawang,halia,serai,ketumbar,jintan...pastu peraplah dlm 1/2 jam.
- masukkan ayam diperap bersama tepung beras yang digaul sekali ngan santan beserta bahan lain ke dlm periuk dan masak sehingga ayam agak2 3 suku masak dan kuah agak pekat.
- angkat ayam bersama sedikit kuah dan masukkan dlm loyang pembakar.
- bakar dlm oven dengan suhu 200 darjah dlm 1/2 jam atau agak keperangan.
- hidangkan ayam yang dicelup dengan kuah lebihan tadi
- boleh dimakan dengan roti atau nasi panas-panas..Selamat mencuba..
No comments:
Post a Comment