Related Posts with Thumbnails

Thanks yang Jadi Followers blog Ni...

Friday 20 August 2010

Daging Salai Lomak cili api

Pergh..sedapnya rasa masa makan tadi tak nampak sesapa dah...Daging salai masak lomak cili api.
Semalam chenta hatiku gi Bahau, kalau dari Kuala Pilah nak ke Bahau memang banyak orang jual daging salai kat kiri kanan jalan tu. memang piorrr salainya..selain daging, itik & keli pun ada.
Aku tau pun sebab dulu pernah ikut Mr Hubby gi Bahau. Tu yang kali ni dia pergi awal2 aku kem daging salai. Sekilo RM 35, tapi Mr Huby aku just beli 1/2 kilo. Banyak gak 1/2 kilo ni coz dagingnya dah di salai jadi lembab sikit tak berat cam daging yang masih merah tu.
Erm..masak lomak cili api nogori style memang torangkat...
Letak plak pucuk ubi yang di simpul, belimbing buluh adeiiii..ni mak mertua lalu pun tak perasan..
tak pun pas buka confirm tak gi terawih...tersandar kekenyangan...

Ni daging yang dipotong nipis-nipis

Ni yang dah siap. letak tomato sebab tak ada belimbing buluh

Kali ni nak cari belimbing buluh sampai dapat..bagi lagi kick..
Alhamdulillah tadi walaupun tersandar terawih tetap jalan..bertambah Mr Hubby makan sodap ek yang..???
semalam bukan main dia berkeriut muka tengok daging salai tu..buruk katanya...
Ha..ha... yang tak boleh tahan masa sampai kedai tu terus call aku tanya daging salai tu memang buruk ker...???  Ya lah yang...dah nama pun dah di salai mana lah tak burukkan..
Tapi tadi sekali raso...huh...tak terkato sodap ek...

So kito tengok lusa resepi mano pulok aku nak cubo ek kali ni..
Tungguuuuu....!!!!!!

Bahan-bahan (untuk 2 orang)

Daging salai 300gm
kunyit hidup 2 inci
1 tin susu cair / santan kelapa secukupnya
cili padi ( ikutlah nak pedas tahap mana)
pucuk ubi - direbus dahulu dan disimpul kecik-kecik
2 keping asam keping

Cara-cara
* Tumbuk cili dan kunyit hidup hingga halus (ditumbuk lagi sedap dari blender)
* Masukan sedikit santan dengan cili dan kunyit yang ditumbuk biarkan sampai agak kering
* Masukan santan (ikut banyak mana nak kuah tu) & daging salai  tunggu hingga daging empuk
* masukan garam, sesedap rasa (sebab aku tak pakai ajinomoto), pucuk paku, asam keping
* Kalau rasa dah ok..daging dah empuk angkat,
(boleh juha gantikan asam keping dengan belimbing buluh)






No comments: