Related Posts with Thumbnails

Thanks yang Jadi Followers blog Ni...

Friday, 21 June 2013

Malas


Pernah jumpa orang malas..?
Saya pernah dan selalu jumpa.

Saya tak kisah kalau mereka ni nak pemalas.
Tapi saya kisah kalau mereka ni pengotor dan pemalas kat tempat orang.
Tak kiralah rumah sapa..
Rumah mertua ker.. Rumah makcik ker.. Rumah Nenek ker..rumah kawan ker..
Janganlah tunjuk sangat perangai malas tu.
Cawan sebijik minum pun berat tulang nak basuh.
Apalagi kalau kat sinki berlonggok pinggan.
Buat-buat tak nampak jer..
Kalau basuh pun bukan mati pun kan..??
Tak kan nak rajin rumah orang pun malu..?
Tu bukan malu tu mengada-ngada namanya.
Seriaus  ( eja pun salah) Serius saya menyampah dengan orang pemalas ni.
Dahlah pemalas.. Pengotor pulak tu..
Eeeeeiii...!!! Geramnya...

Ada pulak yang habitnya bangun tidur aja biar tilam tak berkemas.
Toto tak berlipat. Selimut melonggok.
Bantal bersepah..
Eh..!! Tak sakit mata ker..?
Tak malu dengan orang malulah dengan diri sendiri

Kitakan perempuan.. 
Apalagi kalau kita ada title Isteri.
Malulah sikit jangan pemalas sangat.
Kalau sampai kena tegur diri sendiri yang malu kan.??
Takut-takut sentap pulak kena tegur.

Saya selalu bayangkan macamanalah
keadaan rumah orang pemalas & pengotor ni.
Dapurnya..?
Sinkinya..?
Biliknya..?
Apalagi bilik airnya...
Kalau dah kat rumah orang malas & pengotor apalagi kat rumah sendiri.
Apalagi rumah sendiri..
Sapa yang nak marah kalau sinki penuh sampah las basuh pinggan.
Sapa nak tegur kalau tak kemas tempat tidur.
(Senang agaknya malam nak tidur lagi)
Sapa nak kisah kalau bilik air berlemuih.
Sapa pedulikan kalau lepas masak dapur berminyak.
Sebab dah terbiasa malas jadi serba serbi pun malaslah.

Erm..sapa-sapa yang rasa dirinya malas tu sila rajin-rajinkan diri ya.
Takut nanti orang mengata dengan kemalasan kita tu.
Kalau kita rajin diri sendiri juga yang untung.
Orang pun suka dengan kita.
kan..??

*biar berat mulut dari berat tulang *












10 comments:

Suria Lekatlekitgurl said...

saya ni rajin x rajin sangat.. malas pun takde la sampai pinggan mangkuk berhari2 dalam sinki. kira tiap2 hari tu mesti clearkan sinki. Bilik air tu takde la sampai berbulan tak sental. paling2 seminggu sekali jugak la.. even dengan anak kecik yg lasak ni.. cuba jugak cari masa buat semua tu. selalunya kalau kita malas kat umah sendiri tapi umah org ni jadi malu skit nak tunjuk malas.. walau malas tetap act macam rajin jugak sebab malu.. kan?? kan?? kan??

Nooriah Abdullah said...

siapa yg malas sngat ni Qis, akak pun geram jugak dgn orang macam ni sbb dah biasa buat kerja, msti orang pun nak suruh kerja jugak tkleh malas2 heeee

cikpingu said...

ai is setuju.. heeeee

adzairdawati makdara said...

betul3.. say no to malas hehehehe

Balqis Nazid said...

mummy lala... Kan..?
Kalau pg tumah orang tgh malas pun buat2 rajin kan.. Bukan tayang muka malas hi...hi...

Balqis Nazid said...

Kak Nooriah luahan hati... Ha..ha...
Menyampah betul kalau pemalas ni... Kalau tpt tidur sampai kena tegur suh kemas tak ker pemalas tahap gaban namanya...

Balqis Nazid said...

Cik pingu.. Klau yang malas tu tarap cikgu2 memang macam nak lempang aja....hi...hi...

Balqis Nazid said...

Ida... Sakit hati kan kalau tgk orang malas yang mengada2 ni

hayati hashim said...

Pemalas kt rumah sniri?? Apalagi rumah org?? Penyegan namanya tu...

Balqis Nazid said...

Salam kenal hayati... ha..ha.. penyegan tak kena tempat.. sampai tempat tidur kena sound baru nak kemas acaner tu..?