Related Posts with Thumbnails

Thanks yang Jadi Followers blog Ni...

Tuesday, 11 June 2013

CHOCOLATE CHIPS COOKIES


Pertama kali makan dirumah kawan saya Kak Halimah.
Sekali gigit sampai pejam-pejam mata sedapnya..!!
Terus minta resepi.

Ini kali ke 2 saya buat.
Serius memang sedap.
Tapi saya tak ikut  resepi asal.
Saya buat ikut senang saya he..he..

Resepi asal saya google di blog Blog masam manis (klik sini)

Bahan-bahan:

- 250gm butter
- 70gm gula halus (saya guna 50gm sahaja)
- 80gm gula perang (saya guna 50gm jugak)
-1/2 camca esen vanilla
- 1 biji telur
-1 biji kuning telur

Bahan diayak:

- 300gm tepung
- 10gm serbuk koko
- 1/2 camca serbuk penaik
- 1/2 camca teh soda bikarbonat
- 50gm susu tepung

Bahan lain:

- Kacang badam (saya letak yang kasar-kasar)
- Kacang pecan ( saya potong kecil-kecil)
- Coklat cip 


Cara-cara:
- Pukul mentega, gula, gula perang, dan esen vanilla hingga sebati sahaja.
(saya gunakan senduk kayu sahaja)
- Masukkan telur dan kuning telur pukul lagi hingga sebati
- Masukkan tepung perlahan-lahan sambil pukul bahan-bahan tadi.
- Campurkan kekacang,dan cokelat cip tadi
- Gaul hingga rata
- Kemudian bentukkan mengikut kreativiti anda.
(saya malas...he..he..so saya gunakan acuan bulat, senang & cepat)
- Bakar didalam oven dengan kepanasan 170'C selama 30 minit (ni oven saya)

*ikut resepi asal biskut akan disalutkan dengan cokelat masakan.
Tapi saya tak buat.. sebab rumah tak ada cokelat he..he..

Saya guna badam ni, kemudian saya potong kecik-kecik

Kacang pecan
Saya suka sangat kacang pecan ni

Ni doh yang saya buat.
Mewah dengan segala mak nenek ha..ha..

Ni versi orang malas yang nak cepat
(jangan ikut he...he..)

Tu dia saya bulatkan pakai acuan jer..

Serius memang sedap.
Tiap kali saya buat suami akan bawak bekal. 
Buat kudap-kudapan katanya.

Terima kasih Blog masam manis yang sudi berkongsi resepi yang super sedap ni.







   


6 comments:

GreenJade said...

hakim mintak cikit le mama..barang 2-3 balang jek pung...

Huurun Ain said...

seronok la tgk bik post2 resepi.. hohoho, nnt nk beli oven la kt ipoh ni.. cam senang je nk buat. hihihi :p

Balqis Nazid said...

Kak jade... untuk Hakim ke mama hakim ni... meh lah mummy buat untuk hakim ya

Balqis Nazid said...

Ain... meh tajamkan lagi skill masak kita tukar2 resepi nak...?

Nooriah Abdullah said...

wah sedap nya ni Qis macam nak try lah utk raya best ni kan

Balqis Nazid said...

kak Nooriah..memang sedap ni kak..
sekali rasa nak lagi...lagi...dan lagi he..he..