Related Posts with Thumbnails

Thanks yang Jadi Followers blog Ni...

Thursday, 7 April 2011

White card punya pasal

Geram tapi cool jugalah..
Bukan salah aku tapi salah derang hoccay..
Ok cetanya gini, Selasa lepas MH settle Job kat Pontian we all plan nak stay kat rumah adik aku kat Singapore tu. Coz next daynya MH job kat Pasir Gudang dalam 9.00 pagi.
Memang kalau masuk naik kereta we all suka lalu Tuas. Kebanrangkalian nak jammed tu sangat kurang, berbanding kalau lalu Tanjung Puteri yang kerap sangat jammed tu.
Tol mahal sikit tak apa janji tak tension dengan jammed, selain tol mahal auto pass pun dia potong Sgd 4.50.
Sebab pengalaman kena jammed 5 jam dari Tanjung Puteri ke kastam Singapore yang tak sampai 1 km tu sangat-sangat menyakitkan hati...

Siapa yang biasa ke luar negara akan tahulah sebelum masuk tu kena isi card dulu, contoh kalau Singapore card tu warna putih so senang sebut white cardlah, Indonesia tak silap aku hijau kot, Brunei & Thailand tak ingat he..he..
Lepas isi sisipkan dalam pasport, senang nanti kastam derang nak cek.
Disebabkan aku pergi ngan MH maka ada 2 pasport and 2 white card ye tak..??
White card aku of cozlah sisip kan dalam pasport aku kan..
MH punya dalam pasport dia lah.
Bila check in, cop pasport kat kastam tu nanti dia akan bagi keratan tu balik pada kita, so bila keluar nanti cop pasport balik keratan tu dia akan scan & ambik balik.
Nampak macam remeh kan..??

So pagi Rabu tu MH gerak dulu ke JB sebab nak sambung job.
Aku datang lewat sikit, jumpa petang jer nanti. Plannya malam tu stay kat JB pulak.
Dalam 30minit aku budjet MH sampai tol Perling dari Tuas, dia call kata we all tertukar keratan white card tu.
MH patah pun balik nak tukar keratan white card tu dengan aku.

Then dalam 1 jam dia call (sepatutnya masa ni dah sampai Pasir Gudang) kata kena tahan kat ICA.
Gulp...!!!! cam rasa nak terkeluar jantung la tu juga.
Sebabnya....????
Ada mistake yang bukan dari we all. Maknanya nanti aku pun akak kena tahan kat ICA jugalah sebab kes ni kes couple, kalau keluar sekali 2 senang sikit cerita kan.
Keratan white card MH tu bila di scan keluar page pasport aku, Sepatutnya akan keluar page pasport sendiri, bukan orang lain.
Ajeee gileerr kan..??
Memang kena suspect..bersedialah untuk sesi soal jawap kat ICA.
MH ok lah just parking kereta terus dibawa dengan polis naik ICA.
Aku..??? sebab keluar balik JB naik bas terpaksalah masuk kat kaunter kastam tu yang tak bertutup
tunggu orang ICA datang ambik, malunyerrrrrr..!!!
Mujur ler yang que tak ramai.
Dan diberitahu ini bukan salah we all dan ini tak sepatutnya berlaku.
Dalam setengah jam jugalah aku dalam ICA tu. Bersoal jawap. Naseb baik dia ada record MH
pagi tadi. Taklah leceh sangat.
Paling takut kalau kena black list ha..ha..mau meroyan aku kalau tak dapat masuk singapore lagi.
Alhamdulillah..semuanya beres..
Pengajarannya..lepas jer cop pasport tu cek terus dalam tu keratan white card betul tak nama kita.
Kalau tak betul terus inform derang, kalau tak kang sesi bersoal jawap tu sangat memeningkan ha..ha..
lagi satu kalau keratan tu hilang lagi parah siap-sedia dengan orang untuk hantar Surat beranak ke Singapore ler gamaknya..

Isi siap-siap sebelum masuk, kalau naik bus kena que kat kastam biasanya ramai orang,
 karang que lama-lama, sampai kat kaunter tak isi white card kena halau suh pi isi dulu, dah kenalah que balik 
kalau tak ramai orang tak apa...kalau time tengah waktu puncak....adeiiii....

Sisipkan dalam paspot 

Keratan ni kita simpan, masa check out nanti kena derang ambik balik
Inilah keratan yang buat we all kena mengadap ICA derang..nampak tak ada barcode kat tepi tu...
Bila barcode tu di scan tup..tup.. muka aku tapi pasport MH terus kena suspect.
(Tetiba teringat my friend yang katanya biasa ke Singapore, tapi bila tunjuk white card dia tanya ni apa...??? dan untuk apa..ha..ha...nak tergolek rasanya, baru beberapa bulan dok canang holiday kat Indonesia katanya tak kan tak tau ye tak....???)

Macam habis page dulu jer sebelum expired

Ini pun kadang-kadang problem.
Muka lain sangat dengan yang sekarang katanya..















2 comments:

juliaakmal said...

heheheh...tapi kan masa aku gie singapore tahun le[as ok jer....letak jer pasport kat mesin dia..pastu ok....yg leceh kat kastam singapore...kena beratur...cop..cop..cop...

Balqis Nazid said...

Julie..kalau kastam Johor memang senang tak yah Que, pakai mesin jer...
tapi kalau kastam singapore leceh sikitlah...tapi tu bukan aku punya mistake tey all yang tak tgk betul2 masa print tu...
Dah bertahun-tahun ulang alik singapore ini kejadian yang buat aku bengang2 sesangat he..he..