Related Posts with Thumbnails

Thanks yang Jadi Followers blog Ni...

Tuesday, 26 April 2011

Adib, Nazid & me

Ni 2nd time aku balik kampung Segamat naik keretapi. Biasakan balik dengan MH.
MH outstation seminggu. So aku decide balik kampung. Kali ni tak boleh ikut.
Kalau boleh ikut tak nak ikut pun diangkut juga ha..ha..
Kebetulan Adib dengan aku. Rasa teruja sangat sebab ada kawan selain orang-orang kampung dah rindu
dengan keletah dia.
Dalam sedeh ada suka, dalam suka ada sedeh. Yalah nak jauh-jauh dari MH.
No calling-calling,
No video call, no sms setiap minit...sedehnya..
Rasanya sesapa yang Hubbynya pergi Ofshore akan melalui apa yang aku rasa..
Selain risau..sentiasa doakan cuaca dalam keadaan baik. Helikopter tak akan ikut jadual kalau hujan,
So macamana nak balik darat on time kan.
Ok, berbalik cerita balik kampung. Aku naik keretapi dari KL Central.
Disebabkan balik naik sinaran petang tak ada kelas pertama, cuma ada kelas kelas kedua dengan kelas ekonomi. Aku ambik dua seat, satu aku satu Adib kelas kedua. Oklah kelas kedua ni, seat selesa,
Cuma ramai sikit dari kelas pertama. Kalau kelas pertama dapat air & biskut.
Kelas kedua sila beli sendiri ya...tunggu pramugara KTM lalu jual makanan nanti.
Kalau Adib nak tido just jatuhkan kerusi jer dia boleh baring.
Ha..ha..selain aku teruja rupanya Adib pun sama. Cuma aku kurang faham apa yang dia cakapkan.
Belum berapa jelas. Dia tunjuk-tunjuk luar, tarik muka aku tengok luar sama..
Manisnya moment ni, rasa nak geget jer dia geramm..
Mulut dia tak berenti bercakap sampai makcik belakang aku bangun, nak tengok Adib.
"Abang comelnya budak ni bang..." he..he..makcik tu bagitau suami dia.
Alhamdulillah rezeki Adib makcik tu bagi duit pada Adib. Makcik tu baru balik Umrah, dia usap-usap kepala botak Adib, dia kata Adib ni cerdik, bijak..
Alhamdulillah ya sayang..moga-moga doa semua orang jadikan Adib anak yang berjaya...
Bila penat baru dia minta susu terus tidur. Aku tak tidur, aku nak tengok muka Adib puas-puas.
Lagi satu aku takut kalau jadi apa-apa kat Adib, biasa dia tido tempat nak luas. kot-kot dia berkalih nanti terantuk dinding ker...uissshh...!! sayang anak ni. Nyamuk pun aku tak bagi gigit lagi nak benjol bagai.

MH tolong bawak bawak masuk, masa turun budak KTM yang tolong bawak turun

Air panas, air sejuk nak buat susu Adib

Standby 2 botol, Avent  tak tau tutup dia cicir mana. Cari-cari tak jumpa

Sebelum naik keretapi, we all lunch kat BK. Adib suka betul dengan kentang goreng.
Tapi tak boleh makan banyak-banyak, ni masin dan berminyak.

Lepas makan tunggu keretapi tak sampai-sampai, delay 1 jam. 
Nama pun KTM
KETIBAAN TAK MENENTU 
Kesian my baby ni..sampai tertidur tunggu lama. Ada cerita masa ni.
Adib tidur nyenyak sangat. Dia nak MH pegang tangan dia & tengok jer muka dia.
Bila dia tidur MH pun sembanglah ngan satu pakcik yang duduk sebelah we all.
Cerita yang MH nak ke Kerteh, kerja sana seminggu. 
Taklah kuat dia sembang.
Tetiba Adib bangun & menangis. 
Dia tunjuk MH dia nak MH.
Dah pesan dah jangan cerita nak kerja jauh depan Adib, dia macam tau jer.. 
MH pujuk dia cakap.."ok..ok..uncle ada sini, uncle tak work, uncle dengan Adib jer"
Adib terus muah..muah..muka MH. 
Masa ni rasa emosional sangat. Kalaulah Adib anak kami...
Sedeh...sedeh sangat..

Lepas keretapi jalan dia cari Uncle dia. Dia tunjuk-tunjuk keluar. 
Awal-awal dah pesan lepas letak kitaorang kat dalam terus balik jangan tunggu tak nak Adib sedeh.
Dalam Adib teruja, dia lupa sekejap.
Minta susu terus nak tidur. Alhamdulillah..baiknya Adib tak meragam lansung, Apa ya yang MH bisik-bisik kat Adib tadi ya..???

Kadang-kadang terfikir apa akan jadi akan datang antara kami...

Puas tidur, perut kenyang, dia minta buku bila tengok aunty dia baca buku.
comel jer bila mulut dia asyik bercakap tu..

Dengan kakak Wawa, kakak Wawa sampai demam-demam rindukan Adib.
mentang-mentang MH tak ada menyelit dia dalam bilik sebelah Adib ha..ha..
Mudah jaga Adib ni, malam-malam pun tak menangis, kalau haus dia cuma merengek manja
cakap susu..susu..
Susu pun nak pegang sendiri. Lepas susu dia sambung tidur balik.
Paling comel bila Adib cakap dia sejuk..
"cejuk..cejuk.." he..he..bila slowkan aircond berpeluh pulak. 



Ya allah jodohkan kami untuk hari-hari seterusnya..
Letakkan kami dalam hatinya..jatuhkan kasih sayang kami dalam dirinya..
Panjangkan percintaan dan kasih sayang ini...










5 comments:

NB KARA said...

Sangat-sangat sedihkan Balqis, bila Adib besar macamanalah Adib, moga-moga dipanjangkan kasih sayang ini..moga-moga Balqish dan Naziq tetap menjaga Adib..

munna said...

Adib Ni anak Balqis ke?... Murah rezeki Adib ...

Balqis Nazid said...

Kak yati, waktu ni cuma allah yg faham situasi saya. Tak dapat saya bayangkan akan datang kami macamana.
Tapi saya kena reda kalau satu hari nanti dia dah tak nak kan kami lagi. Cuma selagi saya bernyawa saya akan sayangkan dia sampai bila2..
Bila ingatkan akan datang...hati saya macam dirobek2 sedeh..
nazid selalu ingatkan saya bersedia dgn apa yg bakal dan akan terjadi..
akak macam ini ker perasaan seorang Ibu ya...

Balqis Nazid said...

Muna..doakan dia jadi milik saya selamanya...
Mudah-mudahan doa dari kawan-kawan membantu saya mendapatkan Adib selamanya...amin..amin,,,

juliaakmal said...

Qis...sayang beno ko ngan baby nie....siapa sebenarnya dia nie qis....anak sedara ko ker...aku confius.....bkn bz body ok....