Related Posts with Thumbnails

Thanks yang Jadi Followers blog Ni...

Saturday, 14 April 2012

Apam polkadot

Pertama kali buat, sedap & simple.
Tapi macam comot sikit.
Esok-esok nak cuba lagi, kemaskan mana yang comot.

Pinggan ni dari mak saya.
Dah berpuluh tahun pinggan ni 35 tahun rasanya

Bekas kuih tu mak mertua saya yang bagi, lagi lama dari umur pinggan yang mak saya bagi







Bahan-bahan ( Resepi dari Blog Jintan Manis)
(dalam 50 biji, papercup medium)

- 3 biji telur gred A (dari peti ais)
- 275gm tepung gandum
- 220gm gula halus
- 3 sudu baking powder
- 1 sudu kecil ovelette
- pewarna (ikut suka)

* filling ikut suka hati saya letak blueberry

Cara-cara:
- Masukan semua bahan kedalam mixer dan pukul dengan kelajuan maksima hingga kembang
- Bahagi adunan beberapa bahagian, dan letak pewarna yang kita inginkan
- Masukan dalam piping bag
- Picitkan adunan kedalam papercup setengah sahaja
- letakan filling dan picit adunan lagi
- dot-dotkan dengan warna pilihan dan kukus selama 10- 15 minit

Senang kan...
Jom kita cuba buat











12 comments:

dapurCikWan said...

tomey nyerrrr..geram tengok.. =)

Shahriah Abdullah Novelis said...

Shantiknyaa... momeynya... macam orangnya yaaa....:)))

Balqis Nazid said...

Morning Cik Wan... he..he.. 1st time buat ada yg kurang sana sikit sini sikit

Balqis Nazid said...

Kak Sha...morning, patutnya....
gebus macam tuannya hi..hi..

Bicara Kak Noor said...

hari ni baru nampak oran yg lama gantung peyok masak yesss macam ni lah rajinkan diri tu mengepam mengedot hehee dalam senarai akak jugak tu belum giliran

anymz said...

cantiknya kejadian apam dot2 kat sini..comel betul bentuknya..

anymz said...

eh!tadi akak dah komen.kenapa tak masuk ya..takpelah..bagi akak apam polkadot tu saploh ketul lah..boleh?

Balqis Nazid said...

kak Noor he..he.. lama teringin kak baru ni cuba buat selalu order jer, senang jer...

Balqis Nazid said...

kak Anim, he..he.. saya gelak besar baca komen akak ni, masa tu tgh kat public, heran org tengok....luculah ayat akak tu hi..hi...

Balqis Nazid said...

kak anim cukup ker sepuluh tu, kalau saya tak cukup ni kak...hu..hu...

Bicara Kak Noor said...

didi suka nutella ja kalau polkadot ni nak buat lah rasa nya sehari dua ni ngancam ssngt tengok kaler2 dot ni Qis..

Balqis Nazid said...

kak Nor nutela pun sedap kan....
buat nanti tayang kat FB gak ek he..he..