Related Posts with Thumbnails

Thanks yang Jadi Followers blog Ni...

Thursday, 10 March 2011

Kari ayam

Kari...kari...kari..ni salah satu fevret aku. tapi masa ni buat tak makan dengan nasi.
Jemput-jemput cicah kari, kan dah bagi tau yang we all tak makan nasi hari-hari.
Petang ni for dinner kita makan jemput-jemput je ek..

Kari ayam ready for dinner
Bahan-bahan:

- Ayam (saya guna kepak 3 ketul, poton 2)
- bawang putih 3 ulas * 
- bawang merah 4 ulas *
- halia 1 inci *
- bunga lawang + kayu manis
- halba campur
- daun kari
- asam keping
-serbuk kari daging/ayam (dibancuh dengan sedikit air)
- bawang besar dimayang
- Lobak / kentang
(Bahan yang bertanda * di kisar halus)

Cara-cara:

- Tumis bawang besar yang dimayang, halba campur, kayu manis & bunga lawang sampai naik bau
- Masukkan bahan yang dikisar tadi tumis lagi sampai kekuning-kuningan
- masukan juga daun kari
- Masukan kari tunggu agak-agak kering dan masukan sedikit air
- Masukan ayam, garam dan sesedap rasa (saya tak guna ajinamoto dalam masakan 
  saya dan tambah air  sehingga menutupi separuh ayam tadi, tutup periuk dan tunggu hingga 
  ayam empuk
- Bila ayam dah empuk, masukan air lagi (ikut banyak mana nak kuah kari) 
- Masukan lobak dan asam keping
- Tunggu sampai mendidih, rasa dan angkat 
(saya tak gunakan santan dalam kari ni)

 Resepi jemput-jemput ni bolehkat sini  jemput-jemput





2 comments:

ADZA IRDAWATI aka MAK DARA said...

balqisssssssssssss u always make me angry errrr i mean hungryyyyyyyyy hehehehehehehehe

munna said...

munna mmg suka kari... tak kisah ayam ke daging... dpt kari kepala ikan lagi best...