Hujung minggu memang jarang sangat-sangat masak, tapi last wekend tergerak nak masak nasi ayam.
(Untuk 2 orang makan)
- beras 2 cawan di basuh bersih dan di toskan (cawan kecil yang free kalau beli rice cooker tu)
- 3 cawan air (dari kuah sup)
- Kayu manis
- 2 sudu besar oren sanquick
- serai sebatang
- halba (campuran)
*campurkan semua bahan diatas dan masak *
Kuah Sup
- bawang besar (1 labu)
- halia (1inci)
- bawang putih (5 ulas)
*Di kisar halus*
- kayu manis
- sup bunjut
*tumis semua bahan-bahan diatas, saya masukan kaki ayam, leher dalam sup ni*
Ayam bakar
- halia
- serai
- bawang putih
- gula merah (saya gantikan madu dengan gula merah, kalau madu keras sikit)
- garam
- kunyit
*mesin semua bahan-bahan diatas dan perap ayam selama 1 jam- 2 jam*
(saya gunakan kepak)
- kemudian bakar dalam oven 200'C selama 40 minit
Sambal
- bawang putih
- halia
- lada kering
*mesin hingga halus dan masak dalam api yang keil sampai mendidih*
No comments:
Post a Comment