Jom buat cream puff, senang & simple jer resepi dia.
Bahan-bahan ( 10 biji )
100 ml air
45 gm butter (potong kecil-kecil)
60 gm tepung gandum (diayak)
2 biji telur( Dipukul biar kuning & putih bercampur)
Cara-Cara
- Masukan air dan butter ke dalam periuk.
- Masak dengan api sederhana kemudian kuatkan sehinggalah mendidih.
- Bila mendidih tutupkan api dan masukkan tepung dan kacau segera
- panaskan semula adunan dengan api sederhana
- Masukan telur dan kacau lagi sehingga kental
- Masukkan adunan ke dalam piping bag.
Pipe kan ke atas dulang
Pipe kan ke atas dulang
(Gunakan nozzle bentuk bintang)
- Spray permukaan cream puff dengan air.
Bakar dalam oven pada suhu 200c selama 15 minit.
Kemudian turunkan suhu kepada 180c
dan bakar selama 25 minit.
dan bakar selama 25 minit.
Kalau nak nampak lagi perang
biarkan cream puff di dalam oven beberapa minit
sebelum dikeluarkan
- Sejukkan cream puff sebelum dipotong 2 dan
sebelum dikeluarkan
- Sejukkan cream puff sebelum dipotong 2 dan
letakan kastad krim ditengah-tengah
(Cream puff jika dipotong memang nampak rompong
tengah-tengahnya)
tengah-tengahnya)
Custard cream
1 sudu besar tepung
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula (saya guna 2 sudu besar jer untuk kurangkan manis)
200cc susu segar
(saya guna 2 kotak susu Dutch lady kotak paling kecil 100cc setiap satu)
(saya guna 2 kotak susu Dutch lady kotak paling kecil 100cc setiap satu)
1 biji telur gred A
1 sudu besar mentega
Cara-cara
- Masukkan tepung, tepung jagung gula kedalam periuk
bersama-sama susu segar
kacau dalam api yang kecil hingga larut dan tidak
berketul-ketul
berketul-ketul
- Masukkan telur dan kacau lagi sehingga menjadi pekat
No comments:
Post a Comment