Related Posts with Thumbnails

Thanks yang Jadi Followers blog Ni...

Sunday, 6 March 2011

Cream Puff

Jom buat cream puff, senang & simple jer resepi dia.

Bahan-bahan ( 10 biji )
100 ml air
45 gm butter (potong kecil-kecil)
60 gm tepung gandum (diayak)
2 biji telur( Dipukul biar kuning & putih bercampur)

Cara-Cara
- Masukan air dan butter ke dalam periuk. 
- Masak dengan api sederhana kemudian kuatkan sehinggalah mendidih. 
- Bila mendidih tutupkan api dan masukkan tepung dan kacau segera
- panaskan semula adunan dengan api sederhana 
- Masukan telur dan kacau lagi sehingga kental
Masukkan adunan ke dalam piping bag. 
  Pipe kan ke atas dulang
  (Gunakan    nozzle bentuk bintang)
- Spray permukaan cream puff dengan air.
    Bakar dalam oven pada suhu 200c selama 15 minit.
    Kemudian turunkan suhu kepada 180c 
    dan bakar selama 25 minit. 
    Kalau nak nampak lagi perang             
    biarkan cream puff di dalam oven beberapa minit
    sebelum dikeluarkan
Sejukkan cream puff sebelum dipotong 2 dan 
   letakan kastad krim  ditengah-tengah
   (Cream puff jika dipotong memang nampak rompong 
   tengah-tengahnya)

Custard cream
1 sudu besar tepung
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula (saya guna 2 sudu besar jer untuk kurangkan manis)
200cc  susu segar
(saya guna 2 kotak susu Dutch lady kotak paling kecil 100cc setiap satu)
1 biji telur gred A
1 sudu besar mentega

Cara-cara
- Masukkan tepung, tepung jagung gula kedalam periuk 
   bersama-sama susu segar
   kacau dalam api yang kecil hingga larut dan tidak 
   berketul-ketul
- Masukkan telur dan kacau lagi sehingga menjadi pekat
- setelah pekat matikan api dan boleh dimakan
  bersama cream puff

Nozzle bukan bentuk star jadi tak berapa nak nampak pusarnya

Sedap kalau dimakan masa panas-panas






No comments: