Related Posts with Thumbnails

Thanks yang Jadi Followers blog Ni...

Wednesday 9 March 2011

Sup spagethi

We all tak hari-hari makan nasi, dalam seminggu tu, ikut apa MH requestlah. Selalunya masak apa yang MH sukalah. Spagethi pun antara yang paling MH suka, buatlah apapun memang dia suka sangat.
Kali ni aku buat sup, tapi sup melayu jer he..he..

Spagethi yang masih togel, belum tuang kuah lagi

siap...dengan bawang goreng home made hoccay bagi bau dan aroma dia lagi nyum..nyum..
&
Makan dengan sambal kicap memang yummy...


Bahan-bahan

- Rebus spagethi untuk 2 orang (ikut suka hati banyak mana)
  (rebus sampai lembut, angkat dan toskan)
- Bawang kecil 3 ulas *
- Bawang putih 4 ulas *
- Halia seinci *
- Lada putih (ikut nak pedas mana)
- Bungan lawang
- Kayu manis
- Daun sup
- Bawang goreng
- Ayam (bahagian daging dipotong nipis-nipis)

Cara-cara

- Bahan yang bertanda * di kisar halus
- Tumis bunga lawang & kayu manis sampai naik bau
- Masukan bahan-bahan yang dah dikisar tumis sampai kekuningan
- Masukan ayam yang dipotong nipis dengan sedikit air tutup & tunggu sampai ayam lembut
- Setelah lembut masukan garam, sesedap rasa (saya tak guna ajinomoto dalam masakan saya)
  & lada putih
- Masukan air dan tunggu hingga mendidih.
- Setelah mendidih angkat dan hidangkan
- Taburkan daun sup & bawang goreng

Sambal Kicap 

- Cili (saya guna cili merah) buang tangkainya 
- 3 ulas bawang putih
- Kicap manis

Cara-caranya

Gorengkan lada & bawang putih jangan sampai garing agak-agak lembab jer
(kalau tak nak cili meletop bila di goreng, cili di potong dua)
Kemuadian blender cili dan bawang putih dengan kicap manis tadi.
Siap untuk dimakan bersama sup spagethi









No comments: