Related Posts with Thumbnails

Thanks yang Jadi Followers blog Ni...

Monday, 17 October 2011

Buruk sangka


Selepas berminggu-minggu di offshore MH kena siapkan report
untuk kerjanya. So semalam MH ke office untuk siapkan semua report tu.
Jujurnya saya agak stress, mujurlah last week we all dah bercuti (walaupun sekejap sangat)
Sabtu, MH ada team building (dah curi masa dating kami), Ahad dia kena ke office sehari suntuk.
Sedeh + merajuk + sunyi semua ada.
Kalau saya rasa semua ni mestilah MH pun rasa bersalah kan...???
Janjinya tengahari...tak siap.. lepas tu petang... tak siap juga..
Masuk jer magrib saya stress yang teramat..
Macam-macam yang saya fikirkan, normal rasanya seorang isteri kadang-kadang bersangka dengan suaminya kan..?

Lepas solat magrib saya berdoa..berdoa mohon dijauhkan bersangka buruk pada suami saya.
Saya mohon allah jauhkan saya berfikir yang bukan-bukan.
Saya mohon juga allah tunjukan dengan saya sejauh mana apa yang saya fikirkan ini betul atau tidak.
Ya saya tahu, sikap buruk sangka ni bukan sikap yang baik...
Dalam pukul 7-30 MH call, saya sebak.. dia minta saya temankan dia, dia rasa jauh sangat dari saya.
Saya sangat emosi masa ni.
Akhirnya kami berwebcam.. Seolah-olah MH tahu apa yang saya fikirkan
Saya nampak wajahnya serabut, letih, lesu dan stress.
Saya...??? selain sedeh yang teramat saya malu dengan diri sendiri, sebab berburuk sangka sebelum ini.
Hilang separuh rindu saya dengan MH.

Saya rasa bersalah berfikir yang bukan-bukan. Cuma apa yang saya fikirkan tak terluah dengan kata-kata. Saya cuba kawal dari meluahkan apa yang saya fikirkan, saya tak nak MH sedeh dengan apa yang saya rasa.
Rasa itu cuma bermain dalam fikiran saya sahaja..
Saya teringat kata-kata ustaz saya dulu masa saya belajar munakahat di sekolah agama.
Disetiap rumah ada syaitan seekor syaitan yang akan duduk diatas pintu rumah.
Kerja syaitan ni mengahsut suami dan isteri.
Kalau si suami kerja dia akan hasut isteri.. "betul ker laki kau tu kerja...ntah-ntah dia pegi dating..."
Dengan suami dia akan hasut supaya suami curiga dengan isteri...
Sebab tu kita kena banyak berdooa minta allah jauhkan kita dari godaan syaitan ni.
Banyakan mengaji biar syaitan jauh dari kita.
Ya allah... jauhkan lah saya dari bersifat begini lagi...

Suami balik pukul 2 pagi. Saya minta dia maafkan apa pun yang saya fikirkan sepanjang hari.
Saya cuma manusia biasa yang tak lepas ujian allah dan godaan syaitan..
Subhanallah....

Syaitan tak pernah jemu mengoda anak Adam, itu janjinya pada Allah


4 comments:

munna said...

syaitan...ada je cara nak menggangu umat Nabi Adam....nasib baik semuanya masih dlm kawalan

GreenJade said...

bila berjauhan salah sorang meti ada bisikan2 halus si setan ni balqis..mmg iman kena kental..jiwa kena teguh.

Balqis Nazid said...

Kak jed: betul tu kan.. kadang2 memang tak kental jiwa ni.. astagfirullah...

Balqis Nazid said...

Munna: ya lah.. kita kan manusia biasa jer.. sikit sebanyak memang tergoda gak kadang2 bisikan syaitan ni