Tiap kali saya buat Cheese tart saya suka ikut
Resepi Cheese Tart ini
Resepi Cheese Tart ini
Beberapa kali saya buat tak pernah menghampakan.
Sedap & mudah
Buat untuk kenduri anak saudara belah suami baru-baru ni.
Sedap he..he.
(bagi can puji diri sendiri ek...)
Resepi:
Bahan-bahan untuk doh
- 170gm majerin atau butter (saya guna butter)
- 50gm gula icing (selalunya saya kurangkan jadi 40gm)
- 1 biji telur gred C
- 1 sudu kecil esen vanilla
- Tepung gandum
- Acuan tart
Cara-cara:
- pukul majerin/butter menggunakan senduk kayu atau spatula
- Masukan telur dan esen vanila & kacau lagi
- masukan tepung sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh yang lembut
(kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh)
- simpan dalam peti ais semalama untuk mendapatkan doh yang baik
(saya tak simpan..lepas uli terus cetak atas acuan)
- bakar pada suu 170'c dalam 20-25 minit
(bergantung pada oven masing-masing)
- bila siap dibakar keluarkan dari acuan dan biarkan sejuk.
(saya selalu buat dalam kuantiti yang banyak sebab crust/shell ni boleh tahan lama)
Cheese cream:
- 25 gm cream cheese
(keluarkan cream cheese 20-30 minit sebelum digunakan )
- 50 gm gula kastor/halus
- 1 biji telur saiz B
-1/2 sudu teh esen vanilla atau esen lemon
cara-cara:
- Putar cream cheese dan gula hingga sebati
- Masukan telur dan esen vanila
- Putar lagi hingga berkrim
* dengan menggunakan piping beg, pancitkan filling yang kita suka strawbery, blueberry atau apa aja didalam crust/shell yang benar-benar sejuk tadi.
Kemudian isikan cheese cream didalam piping beg ( untuk memudahkan dan tak comot) dan pancitkan keatas crust/shell yang telah siap diisi dengan filling tadi.
kemudian lukislah mengikut creativiti masing-masing.
Bakar dengan suhu 170'c 5-10 minit, sentuh dengan hujung jari. jika tidak melekat mananya sudah masak.
Untuk resepi lebih detail boleh singgah di blog
Resepi Cheese Tart
Resepi Cheese Tart
No comments:
Post a Comment