Related Posts with Thumbnails

Thanks yang Jadi Followers blog Ni...

Friday, 5 August 2011

Dari hati seorang Isteri

Bulan ni genap 3 tahun aku jadi suri rumah sepenuh masa.
Allhamdulillah..
Walaupun awalnya sukar nak terima kenyataan, tapi lama kelamaan ia jadi keseronokan
walaupun ada masanya perasaan nak bekerja tu sangat kuat.
3 tahun ni jugalah jemari ni agak jarang melakar wajah-wajah yang minta di rias.
Oohhh...rindunya, rindu sangat nak buat muka orang jadi semakin indah.
Bukan tak ada permintaan, agak sukar kadang-kadang nak penuhkan permintaan bila aku duduk KL.
Kebanyakannya mereka yang mahukan aku di JB. Tak berani nak janji takut-takut aku tak dapat tunaikan.
(kebanyakan hari-hari aku ikut MH outstation)
Ada yang sanggup nak bayar double, tapi memang aku tak berani.
Kesian 3 beradik yang tiap-tiap tahun make up dengan aku untuk dinner tu.
Tak apalah rezeki kawan-kawan aku juga bila aku rekmenkan diaorang.

KL...
Awalnya memang ada perancangan. Tapi belum lagi terlaksana lagi impian ni.
Mungkin tahun depan mana tahu kan..

Rindu..rindu zaman kesibukkan aku dulu, rindu zaman kepenatan mengejar masa.
Rindunya nak bermain dengan warna.
Bila puasa, sibuk dengan mereka yang nak beraya dengan rambut baru.
Teringat bulan puasa tahun 2007, hampir tiap-tiap hari aku tidur lepas subuh.
Ramai yang nak rebonding & colour rambut masa ni, letih sangat-sangat tapi aku suka bila mereka puas hati.
Rasa masa ni muka aku tak terurus sangat. Muka sangat-sangat kepenatan.

3 bulan sebelum aku pindah KL, aku masuk bidang baru.
Seronok juga, tapi kerjaya lama masih aku tak tinggalkan.
penat itu lumrah, tapi kepuasan dan pengalaman tu yang mahal harganya.
Kerja dalam bidang baru, pengalaman baru.
Cuma aku agak sedikit rimas dengan suasana sekililing aku masa tu.
Jadi perhatian macam orang buat kesalahan jenayah.. haisshhh..!!!
Hari ni ada yang tanya " eh jam baru ek..." (bila aku asyik tukar-tukar jam)
Esok "eeiii..cantiknya lipstik..." (bila aku pakai gloss warna garang)
Lusa " dah sebulan lebih kerja, baju tak rolling lagi ek, banyaknya baju"
(yeeee...baju saya memang banyak 3 bulan belum tentu habis rolling...kenapa...???? )
Tulat "You ni macam 2nd wife lah...nampak mewah jer..ada orang bela ek...??"
(yang ini sangat menyakitkan hati Hoccay, kesian Chenta hati tau...)
Macam-macamlah derang ni..awal-awal rasa tertekan..
Lama-lama aku biarkan jer.. ngumpatlah aku gundik ker...orang bela ker..
ada skandal ker..tak luak pun ha..ha..

Bila duduk rumah teringat pengalaman-pengalaman tu semua rasa nak bekerjaya semula.
Rasa nak sangat bangun pagi buru-buru kejar masa nak ke tempat kerja,
Cukup waktu sibuk nak lunch kat mana..
Tersengguk-sengguk kat office mengantuk,
Tertengok-tengok jam nak punch out..
Manisnya masa tu kan...

Tapi Suri rumah pun kerjaya juga, Kalau ikhlas Insyallah rewardnya pun bagus walaupun lambat.
Suri rumah bukan kerjaya kelas bahawan ya..
Tolong betulkan pandangan sinis anda semua ya. paling menyampah bila suri rumah selalu dikaitakan dengan tidur siang. Ishhh...!!! asal dok rumah tak kerja jer membuta..asal suri rumah jer tido sepanjang hari.
Aku masih bangun waktu yang sma masa kerja dulu & sangat jarang tidur siang kecuali sakit.
Tak semua tak kerja tu membuta jer ya..menyampah ayat ni tau.
Ada yang duduk rumah lagi mewah rasanya, cukup bulan masih boleh shopping,
boleh holiday, dapat elaun lagi.
Tak perlu kejar-kejar masa, tak perlu mengeluh kesah kepenatan..
Tak nak stress, yang pasti aku enjoy sesangat.
So far belum lagi rasa kebosanan tahap gaban.
Banyak aktiviti yang boleh buat, macam bayar baliklah apa yang tak dapat buat dulu.
Kalau dulu lepas jer buka terus magrib & mengaji, belum siap dah ada orang tunggu nak buat rambut.
Sekarang, lepas mengaji boleh terawih dengan tenang. Boleh mengaji dengan lapang tak ada apa nak kejar lagi masa ni. Dalam masa 20 hari puasa dah khatam & ulang balik..
Allhamdulillah..Ini juga rezeki yang Allah beri Amin..amin..

Hari-hari biasa pun masa cepat jer, walaupun tak bekerja.
Lepas Zuhur sambung mengaji tak sedar dah asar,
petang masak (kalau mood rajinlah he..he..)
dinner solat jemaah dengan MH, sambung mengaji sementara tunggu isya'
tengok TV sesama, ada masa keluar dating..
Seronokan...??
Sebab tu bila orang tanya tak bosan ker duduk rumah tak kerja tak ada anak pulak tu..
Aku tak pernah jawap "bosan.."
Untuk setakat ni Allhamdulillah belum bosan.. esok-esok kalau Allah nak ubah hati aku jadi bosan sapa tahu kan...

MH nak bagi yang terbaik.. walaupun aku penat merengek nak kerja dia tetap kata
"duduk rumah jaga saya, ikut mana saya pergi.. "
Aku selalu anggap itu hadiah terbaik dari MH.
Thanks Chenta...

Allhamdulillah, rupanya menjadi Suri rumah juga kenikmatan yang tak ternilai rupanya..
3 tahun jadi suri rumah banyak benda yang aku belajar dan pelajari.
Mesti mahukan yang terbaik dalam hidup walau siapa pun kita, dunia mahupun akhirat.

Dan..
terpulanglah penilaian diri masing-masing tentang siapa pun kita....

1 comment:

juliaakmal said...

setuju...aku pun kalau boleh nak jadi surirumah sepenuh masa....hehehe