Related Posts with Thumbnails

Thanks yang Jadi Followers blog Ni...

Saturday, 27 August 2011

Sampai penghujung dah...

Diam tak diam dah 26 hari kita puasa kan.
Rasa baru semalam saya bersedeh-sedeh masa awal puasa.
Ya lah mana tak sedeh, puasa sendiri, MH ke offshore tu yang sedeh sangat.
Haishh..nasib baiklah ada iman senipis kulit bawang tu. 
Tak lah meratap dari sahur ke Buka ha..ha..
Dah rezeki MH macam tu kenalah jadi lebih kuat kan..?

Semakin dekat nak raya mesti u all dah settle persiapan kan.
Macam-macam nak barukan raya ni...

Baju,
Biasa-biasa jer, walaupun tak raya saya dalam kategori yang selalu beli dan tempah baju.
Jadi memang ada jer stock baju kurung baru he..he..
Macam last year punya baju raya cuma pakai 3x jer termasuk raya.
Kalau tengok macam masih baru jer.
Itu belum kira baju baru setiap kali pergi majlis khawin.
Sebenarnya tak payah beli baju kurung pun ok. Tapi dah nama nak raya kan.
Nak juga baju raya.. bukan baju nak pergi rumah orang kawen ha..ha..
MH tahun ni beli 2 pasang baju melayu , luar biasa  ha..ha..
Tapi disebabkan MH sampai raya ke 8 pun pakai baju kurung taklah saya pot pet pot pet sangat..
Pecinta baju melayu tu.
Kalau baju melayu MH agak cerewet. Nak tengok poket & jahitannya dulu.
kalau poketnya buat herot  dia tak nak walaupun sikit
(belum pro lah tu menjahit.) - ayat MH
tapi kalau poket tu kemas jer dia jahit lulus ar tu..
jahitannya pun mesti yang tindih kasih..  kalau tak, tak nak..
Nak butang 5, tak nak 4 atau 3,
Kurang suka baju melayu teluk belanga
(walaupun saya suka sangat MH pakai teluk belanga)
obses kenegerian ni  ahakss..
Lagi, apa ya.. jangan ada benang-benang terkeluar, tak kain yang selalu orang pakai,
nak kain lain dari yang lain...pening jap ahahhaaaa...
Encik MH saya memang fussy sikit kalau baju melayu ni.
Kalau tak tak kan dia pernah beli baju melayu rega yang sama dengan wallet Braun Buffel.
Baju-baju raya pun saya dah iron awal-awal.. nak bawak balik kampung mana,  nanti pilih jer.
Tak rajin pagi raya ke, malam raya ker time nak jalan ke baru sibuk nak gosok.
Siapkan awal-awal senang

Kasut,
Ada yang kata saya ratu kasut.
Belum cukup ratu kot ahakss...
Tapi stok kasut memang banyak..
yang peram tak pernah pakai. yang pakai sekali, yang pakai berkali-kali sebab suka sangat..
Jadi raya ni saya ada 4 pasang yang belum pakai.
Jangan ngada-ngada nak beli ya...
MH pun ada sepasang yang belum pakai.
Tu saya yang pilihkan haritu..
so sama-sama pakai apa yang ada ya..

Tudung, songkok & sampin
Sebelum puasa saya dah beli 4 tudung baru. Tak pakai lagi.
Beli selendang Chiffon ala-ala fareeda yang belit-belit tu, haish..jangan sampai terbelit udahlah ya..
Tengok tudung 2 layer chifon tu cantik betullah berkenan pulak walaupun harganya erm...
1 tudung sekeping note yang ada 00 belakangnya tu baki balik ringgit-ringgit berapa keping jer.
Huk..huk..
Tapi bukan cap dot..dot.. yang bini artis tu jadi duta ya.
Ini cap Jalan Masjid India jer. Cuma akalu rajin survey kat Masjid India tu memang inilah satu-satu kedai yang lain dari yang lain. Design tudungnya cantik-cantik.
Jahitannya kemas..
Bak kata kawan saya kalau confirm masuk syurga tudung mahal baru dia nak beli he..he..
Haisshh....
Tapi tudung ni sangat selesa bila di pakai.
Rasa berbaloi beli sebab saya bukan yang on off pakai..
Suka pakai tak suka tanggal..
Jadi memang sentiasa boleh buat pilihanlah..
MH raya tak pakai songkok (brutal tak brutal kan...?)
Saya tak kisah dia pakai ke tak ke janji dia nampak kemas ha..ha..
kain sampin pakai yang masa nikah punya jer lah... elok lagi tu.
Nostalgia kan..???

Kuih
Tahun ni saya ambik tempahan ciput jer tak havoc macam last year, sudahnya sebelum raya saya buat nebuliser sebab athma attack.
Raya tak naklah tak sihat..jadi buat juga sikit-sikit walaupun tak banyak.
Eh..mak Mertua saya dah bagi rempeyek kacang dal 2 balang yang sederhana tu tau...
Tapi saya dah pulun setengah botol... sedap..
Saya memang pecinta rempeyek ni kecuali kacang tanah.
Sedapnya nyum..nyum...napa ek rempeyek mak-mak kita a.k.a orang lama masih sedap..
Yang beli tu selalunya kurang menepati selera sayalah..
Dia orang tak buat dengan kasih sayang ker..???

Duit raya
Minggu ke 3 dah settle. Macam biasa seperti tahun-tahun yang sudah.
Kirim jer kat kawan MH.
Tak naklah hujung-hujung nak raya baru tukar lepas tu kena que lama.
Lepas tu bank tak cukup duit, lepas tu dapat duit buruk ker...
Lepas tu bla..bla...bla
ha..ha..
MH dah siap packing tau.
Kalau rasa tak malu nak duit raya bagi tau ya...ha..ha..

Lokasi raya
Sebenarnya sejak khawin dengan MH kami tak tetapkan giliran.
Ikut suka hati jer.
Tapi sejak 8 tahun raya saya dah 6x raya rumah mertua untuk 1st raya
Tahun 2007 MH tak sihat jadi kami pakat beraya di Segamat jer.
Masa ni kami duduk di JB.
Bila dah stay kat KL baru rasa nak bergilir.
Itu pun 3 tahun duduk KL 2x rumah MH dulu.
Saya mana-mana pun boleh janji beraya dengan MH
la..la...la...la....laaaa

Tadarus
Tahun lepas puasa ke 20 saya dah khatam.
Saya tadarus sendiri bukan beramai-ramai atau couple dengan MH.
Itu pu selepas cuti khas untuk perempuan maknanya dalam masa lebih kurang 13 hari saya dah khatam.
Tahun ni jujurnya saya belum khatam lagi..
Insyallah sempat. Allhamdulillah khatam Qur'an tak semestinya Ramadan jer.
Saya hampir tiap-tiap bulan sejak setahun ini khatam qur'an. (bukan riak ya...)
Bila hampir nak khatam ada sesuatu yang terselit kat hati..
sayu..sedeh..manalah tahu itu khatam terakhir kita kan...

Terawih
Allhamdulillah juga..walapupun tak sepenuhnya di masjid
Tapi hampir sempurna walaupun di rumah.
Saya rasa iri dengan seorang teman yang berterawih di Masjid Negara
untuk 10 malam terakhir ni.
Seronoknya kalau dapat berterawih disana.
Insyallah ada rezeki bertemu ramadan lagi saya nak kesana tahun depan.
Tapi Ramadan kali ini saya teruja dapat berterawih bersama anak-anak di Ummu Sofia dan Teratak Rahmat.
Sedapnya anak di Ummu Sofia mengalunkan Surah Nun masih tergiang-ngiang di telinga saya.
Sayunya saya masa ni...

Zakat
Allhamdulillah awal minggu ke 2 dah selamat dilangsaikan.
Mudah-mudahan allah memberkati rezeki saya sekeluarga.
Amin..

Lain-lain
Yang terakhir beli masih barulah juga .
Akhirnya saya berjaya pujuk MH untuk beli satu brand yang dia tak berkenan sebelum ni.
Dah ada lebih dari 2 pun, Thanks sayang ek..
Penat pujuk-pujuk ni.. tapi tak adalah nak merajuk-merajuk...
Hari ni tanya.. dia kata tak cantik....
Esok tanya lagi..MH jawap tak lagi
Lusa tanya lagi...  kali boleh pulak jawapannya ha..ha..
Eh..kalau suka saya nak belilah ha..ha..
Akhirnya MH suka juga...terharu sob..sob...
Makeup
(bedak, lipstik, blusher, eyeliner, eyebrow, maskara, foundation)
Oh semua ada lagi..
Lipstik MAC dengan Compact MAC pun tak pakai lagi..
(ni MH belikan thanks sangat ya yang..)
Lepas tu saya gatal pi beli Simply siti nak cuba compact dengan lipstik dia..
Compact dah cuba...ohh..sangat best bila dipakai..
Jatuh cinta sesangat walaupun cover dia tak best hi..hi..
Lipstik dia oklah tapi sebab saya pecinta tegar lancome punya lips gloss.
Jadi macamana best lipstik pun lancome tetap terbaik..
Foundation masih setia dengan Krayolan dan Giorgio Armani.
Giorgio Armani beli masa sale 4 sekali terus. Stok sepanjang tahun.
Maskara dah lama tak pakai...bukan apa lecehlah nak cuci bila nak solat.
Tak cuci bersih kang bawah mata macam ada eye bag jer..comot tak mau...
Lagi saya dah fulltime pakai Spec jadi tak best pun ya kalau pakai maskara
(saya tak pakai lens lagi sebab lens tak boleh cover rabun silau saya yang tinggi ni)
lain-lain barang saya masih banyak dalam beg make up saya yang gedabak tu
(siapa ada passworth lagi hoccay)

Tapi dah since pagi semalam pukul 2.30 saya masih tersadai di Pontian.
MH ada job disini.
Esok kalau tak ada apa aral baru gerak balik Ke KL.
Ahad baru balik rumah mak mertua.
Raya ke 3 baru balik beraya rumah mak saya di Segamat.
Rumah saya dah settlekan sebelum gerak ke Pontian.
Beg-beg semua saya dah siapkan.. Sennag nanti. Dari rumah mak mertua singgah rumah KL tukar beg jer..
Taklah buang masa baru nak kemas-kemas.
1 Beg untuk balik kampung MH
1 Beg untuk balik Kampung saya.
Cuma beg MH ke offshore saya belum siapkan.

Mudah-mudahan syawal kita diberkati..
kalau boleh saya belum nak raya..
Sob..sob.. sedeh..
Sebab seminggu lepas raya MH akan ke offshore lagi..
(Sebaknya....)
Tapi macam saya kata tadi rezeki MH tertulis begitu..
Allhamdulillah... Rezeki ini yang membesarkan saya..he..he..

















2 comments:

Gen2Merah said...

betul tu.. sambut syawal biarlah sederhana kan.. berjimat tapi meriah dan berbagia bersama keluarga...

uwaa, Ramdhan kian sampai ke penghujung nya.. huuhu

Balqis Nazid said...

Salam syawal gen2merah... mudah-mudahan syawal kita diberkati dan bertemu lagi ramdan akan datang amin..