Related Posts with Thumbnails

Thanks yang Jadi Followers blog Ni...

Wednesday, 8 June 2011

Antara JB & KL

Macam biasa short notice, semalam kan we all (Nina & wawa) gi main bowling & tengok wayang kat Wangsa Walk, Wangsa Maju. Petang lepas tengok wayang MH bagi tau kalau jadi malam tu nak gerak ke JB tapi belum
confirm, lepas dinner balik aku masih lagi lenggang mak jarah.. tau2 tau kena pcking ke JB.
Aku kerah ler budak berdua ni kemas barang derang ha..ha.. Alhamdulillah Nina ni boleh buat sendiri.
Lipat baju sendiri, susun sendiri. Tak ada yang tertinggal kecuali pasport dia, wawa punya pasport pun tertinggal.
(cam na tah boleh lupa)

Pukul Sepuluh baru gerak ke JB, Alhamdulillah perjalan lancar dan selamat walaupun sangat mengantuk.
Aku sejak MH asyik travel 3 tahun kebelakangan ni memang jarang tido dalam kereta kecuali sakit kepala
yang teramat sangat. Last tido masa travel last year nak ke Legend Resort  Family Day company MH.
Dari segamat sampai Cherating memang aku tido lepas makan ubat, masa MH breakfast aku tak turun tido dalam kereta juga. Kalau tak memang tak tido, Kalau mengantuk pun biasanya terlelap paling lama sepuluh minit. Kesian kalau aku tido MH drive sorang-sorang. Kalau siang aku membaca..tak pun kami akan berbual.
So perjalanan jauh ni dah biasa untuk aku, short notice juga belum buat jantung ni tercabut lagi lah ha..ha..

JB, sebelum rumah JB disewakan awal tahun haritu, kalau balik JB mesti teruja. Sebab nak golek-golek kat rumah JB. nak masak ker nak terlentang ker...nak apa ker memang memang syiookk...tak ada house keping kacau nak kemas katil. Lepas tu kalau berhari-hari MH kat JB pun tak kisah.
Tapi bila dok hotel semua terbatas. Tak boleh masak, tgh sedap tgk tv jap lagi house keeping dah bell.
Kejap lagi lapar room service pulak anta makan...
Haishh....!! apa pun tak boleh..

Apapun memang teruja kalau MH kena outstation kat JB. Tempat jatuh lagi di kenang lagilah tempat bermain.
Jauh mana aku pergi JB memang tetap dihati. Kat JB sejak bujang sampai berkhawin tentulah banyak pahit manisnya kan... Melalui kehidupan dari bawah sampai apa yang kami ada sekarang buat aku sangat bersyukur Alhamdulillah..rezeki kami melimpah ruah..bersyukur sangat-sangat.

Masa duduk JB kerap juga aku ngan MH ke KL selain balik kampung MH kami nakan shopping di KL.
Selain harga, pilihan juga lebih banyak di KL. Ikea tak ada kat JB. Ada kat Singapore tapi lagi best yang KL punya he..he.. Ada sekali tu we all ke JB naik flight awal pagi balik petang, sebab aku nak g beli kasut & perfume ha..ha... Tapi bila duduk KL 6 bulan pertama sangat menguji mental aku. Sedeh..rindu rumah JB
rindu kawan-kawan,
rindu customer-customer aku....sedeh sangat.
Masa ni kesian sangat MH yang terpaksa pandang muka sedeh aku berbulan-bulan.
Asyik fikir nak balik JB jer. Sekarang dah mula terima kenyataan yang aku akan menetap kat KL sampai bila-bila. Insyallah...

Sebab tu bila dapat balik JB aku sangat-sangat teruja, kalau lalu depan Kipmart Tampoi MH selalu kata
Kipmart paling dia rindu, sebab itulah tempat we all belanja lauk tiap-tiap minggu, nak apa semua ada.
Dari sayur kampung sampai sayur yang pelik-pelik pun ada. Kadang-kadang sayur-sayur hijau dia jual satu plastik selagi boleh penuh RM 2. Ikan, ayam semua fresh-fresh. Ada harga bisik-bisik lagi kalau ayam..
Iskk..rindunya nak beli kepala ikan merah kat Kipmart lagi ha..ha..

Paling rindu bab makanan ni nasi ambeng. Lagi-lagi kalau yang kat Uda tu punya pheww...!! mak aiii... buat aku meleleh air liur malam-malam ni lah.. Esok harus aku meneroka Uda nak makan nasi ambeng ha..ha.
Pisang goreng JB aku rasa paling sedap. Lagi-lagi yang kat Mawar, kat pak Wan Taman Cempaka, kat Jalan Camar Perling tu...alahai..cicah pulak sambal kicap dia. Memang gojess...
Kat KL tak ada sambal kicap..kalau minta sambal dia bagi sos jer.. lontong kering pun nyaman bah...
Nak-nak lagi yang kat Medan selera Taman Cempaka tu.. wallah...sedapnya..
Setakat ni aku dok KL memang tak penah jumpa lagi lontong kering. Tak taulah kalau esok-esok jumpa kan..

Tapi apapun aku tetap besyukur..kat mana sekalipun aku. Ini rezeki yang allah beri pada kami.
Sejauh manapun aku pergi memang JB tetap di hati.


Hasil Nina melipat baju









2 comments:

ADZA IRDAWATI aka MAK DARA said...

balqis.. bestnyer jalan jalan cuti2 malaysiaaaaa =)

Balqis Nazid said...

Alah ida ni bukan jalan-jalan ni ikut encik suami yang bekerja... he..he..