Related Posts with Thumbnails

Thanks yang Jadi Followers blog Ni...

Tuesday, 21 December 2010

Crumble pie

Ini memang sangat-sangat fevret. Lagi-lagi yang kat Coffee Beans tu. Memang menggodalah.
kali ni cuba buat sendiri. Erm..sedap..ha..ha..perasan. Tapi betul lah sedap. Senang pun senang nak buat.
Buat sendiri boleh control sendiri butter & gula tu. Nak try..???

Nampak sedap

Uisshh...!!! nampak cam ala coffee beans lah..
Yummyy..!!

satu slice dah kena curi

Bahan-bahan

                     100g tepung gandum
                     40g gula
                     80g butter sejuk dr peti ais
                     sedikit garam

Inti
                    3 biji epal - kupas dan potong dadu
                     2 sudu mkn gula perang
                     1/2 sudu kecil serbuk cinnamon

Cara-cara
                     Satukan semua bhn crumble sehingga menjadi serbuk breadcrumb. 
                     Dalam mangkuk lain, satukan semua inti dan gaul sebati. 
                     Ambil sedikit dr adunan crumb dan tekan padat di dasar loyang.tk perlu terlalu tebal.
           (tp jika ingin lapisan tebal wat adunan crumble 11/2 adunan).
           Bakar sekejap dlm 10minit.
                     Kemudian masukkan inti. 
          Tutup inti dengan menaburkan lebihan crumb tadi.
                     Bakar lagi suhu 180 hingga kekuning2an.
                     Siap dihidang. Enak juga jika dimasukkan ke dalam peti sejuk



Selamat Mencuba

1 comment:

Lyana@Mely said...

Ya Allah..terliurnya yana tengok apple crumble ni balqis...seb baik kat umah takdo epal...-terliurr....