Mee bandung Muar resepi ayah. Sedap. fevret my MH. Sebelum ni my family biz kedai makan,
and now dah 10 tahun pencen. tapi resepi tu masih kekal sedapnya he..he..
Terlupa nak ambik gambar masa hidang, kalau tak lagi mantoppp....
Senang sangat nak buat Mee bandung Muar ni.
and now dah 10 tahun pencen. tapi resepi tu masih kekal sedapnya he..he..
Terlupa nak ambik gambar masa hidang, kalau tak lagi mantoppp....
Senang sangat nak buat Mee bandung Muar ni.
Kalau udang fresh manis rasanya
Daun sup
Yang tak suka mee kuning boleh tukar spagethi
Mee bandung Muar resepi ayah
Bahan-bahan:
Mee kuning / spagethi
Udang
telur
sawi
Tahu (goreng & dipotong 8)
Daun sop
Bawang goreng
Bahan-bahan Kuah:
kacang goreng - dikisar (beli siap pun ada dijual di pasar)
Udang geragau / udang kering - blender kasar
Cili kering - blender
Sos cili (kalau suka)
Kuah sup daging / ayam (ikut suka, tapi daging lebih sedap)
(Buat seperti masak sup untuk rasa lebih sedap)
Cara-cara:
masukan kuah sup dalam periuk, masukan cili dan biarkan selama beberapa minit,
(untuk bagi cili masak) kemudian masukan udang geragau / kering, kacang tanah,
serta sos cili, kacau hingga rata dan mendidih.
Setelah mendidih masukan telur dan kacau (kalau suka telur sebiji-sebiji tak perlu kacau)
masukan sawi, tahu & udang, kemudian masukan juga garam serta sedikit gula,
Taburkan daun sup serta bawang goreng.
Hidangkan.
2 comments:
waaaa nampak sedap tp mesti sy x reti nak masak T_T
nyum...nyum..
Post a Comment