Related Posts with Thumbnails

Thanks yang Jadi Followers blog Ni...

Wednesday, 23 November 2011

Cheese cake lagi

Buat untuk adik saya yang sangat gilakan cheese cake ni.
MH suka yang oreo, tapi adik saya suka yang ada filling atas dia.
So ini dia cheese cake versi saya ha..ha..
Ini kes malas nak buat dua versi, buat sekali jalan  jer..

Separuh saya letak oreo, separuh lagi saya biarkan kosong
(tak berapa suka masukan oreo yang hancur dalam cheese cake)

Cheese cake oreo

Cheese cake lagi

Oreo & Blueberry cheesecake


Bahan-bahan A
  • 30 keping oreo (buang cream dan dikisar halus) - saya beli oreo yang siap kisar 
  • 75gm butter di cairkan
Bahan-bahan B:
  • 450gm creeme cheese -lembutkan pada suhu bilik
  • 115gm gula halus (saya letak 100gm jer)
  • 1/2 sudu teh esen vanila
  • 115 sour cream - saya gunakan yogurt asli
  • 2 biji telur gred A
Cara-cara:
  • Untuk base - Gaulkan bahan A sampai sebati dan ratakan dalam loyang (sekiranya tidak menggunakan loyang non stick sapukan dengan sedikit butter dan gunakan kertas minyak sebagai alas dan memudahkan cheese cake dikelurkan dari loyang)

  • Pukul cream cheese, gula, esen vanila dengan kelajuan sederhana sehingga sebati
  • Masukan sour cream/yogurt dan pukul lagi hingga sebati
  • Masukan telur satu persatu dan pukul lagi 
  • Setelah sebati tuang kedalam loyang dan bakar secara "steam bake" (letak loyang adunan kek tadi kedalam loyang lain yang lebih besar  dan diisi air)
  • Bakar selama 45 minit 
  • Sejukan sebelum disimpan dalam peti sejuk selama 4 jam
  • Untuk mendapat potongan yang cantik rendam pisau dalam air panas sebelum digunakan memotong cheese cake




2 comments:

Syikin said...

Kak Long, kin amik resepi Cheese cake tau, bahan da ada boleh try...

fiena said...

sdapnye.. mcm senang je buat.. tp knape kne letak yogurt tu bik? xmasam ke nnt?