Related Posts with Thumbnails

Thanks yang Jadi Followers blog Ni...

Friday 11 February 2011

Pulut periuk kera / monyet

Ada yang pelik dengar namanya, tapi rasanya so yummy, sedap sangat. Kalau dia pecinta lemang sure dia akan suka sangat-sangat makanan ni. tak sure makanan ni tradisi mana. Sebab aku sedar-sedar dari kecik mak dah buat makanan ni...

Baru-baru ada keluar kat Harian Metro 7 hb Feb 2011 tentang makanan unik ni
Periuk kera/monyet Harian Metro 7hb Feb 2011


Inilah kelonsong perik monyet/kera tu
Ada dua jenis yang diberitahu, yang ini pokok betina, kalau yang jantan panjang-panjang.
Selalu ada kat rumah orang cina buat perhiasan. Ada ongg katanya

Yang batik-batik tu lagi sedap rasanya

Biasa ayah cari kat kebun.
kebun mana tak tahu ha...ha...

Selain kelonsong tu, santan ni antara bahan utama

Pulut

Masukan separuh pulut dalam kelonsong tadi, tuang kan santan dalam pulut tadi

Kukus separuh masak, kemudian tuangkan santan lagi dan kukus sampai masak

Periuk kera/monyet yang siap di masak

Herba dari kelonsong periuk kera / monyet tu penambah sedap

Sedap dimakan cicah rendang, atau serunding daging/ayam
Nyum..nyum..

Cubalah kalau nak tau rasanya















2 comments:

munna said...

menariknya... peruiuk kera tu boleh makan ke.. buang je..lepas masak

Balqis Nazid said...

Periuk kera yang dah siap di kukus boleh makan, sedap ras dia macam lemang. kelonsong tu lepas rebus dah layu, memang tak boleh di pakai balik...