Related Posts with Thumbnails

Thanks yang Jadi Followers blog Ni...

Friday, 9 October 2009

Dapur Kayu


Ramai yang dah tak jumpa benda ni..Tapi masa aku balik Kg Nenek aku kat Batu Pahat aku masih jumpa lagi benda ni. Percaya tak kalau aku kata Nenek aku masih gunakan benda ni terutamanya masak nasi. Sure ramai yang pelik kan, dalam zaman moden macam ni masih ada yang menggunakan cara tradisional ni untuk memasak kan..tapi tu lah Nenek aku masih gunakan..
Sebelum ada elektrik & Seterika yang dah moden ni...Zaman mak2 kita dulu pakai seterika arang..
alah..seterika yang besi yang antik tu..haaaaa...!!! nilah antara kelebihan ada dapur kayu.. bara dari dapur kayu tu akan digunakan untuk memanaskan seterika besi tadi dengan dimasukan kedalam tempat khas untuk bara kayu tadi..bila seterika panas bolehlah digunakan untuk menggosok baju..
kata mak..kalau pakai tempurung kelapa baju lebih licin ...erm...zaman aku..kalau tak ada elektrik..memang gunakan lagi seterika besi ni.. tapi tenggek je atas gas..agak2 panas gosokan lah atas baju...
ahahahaaa...(mana nak dapat dapur kayu ni lagi beb...)
agak2 kalau kita yang dah biasa gunakan gas gunakan benda ni untuk memasak apa jadi ya...? he..he..


~~aku tak ada pic saterika besi tu...kalau ada nanti aku post kat sini~~

Dapur kayu









2 comments:

MAHMUD said...

mbah nenek ade je kt umah...lg trill masak gune pnda 2...

Balqis Nazid said...

mbah nenek x guna hari2 tapi nenek bik guna hari2 lagi2 tuk masak nasi tanpa hangit atau kotor kena debu...